Sağlık

6 Süper Gıda Uzmanı Alerjiden Korunmak İçin “Herkes Yemeli” Diyor

Alerjilerin yükselişe geçtiği o döneme geldik. Dışarı çıktıklarında polenlerden kaçacak yer arayanlar için alerjen faktörleri azaltabilecek ve vücudunuza güç verebilecek besinlerin tam bir listesini hazırladık. Alerji için hangi besinlerin etkili olduğunu gelin birlikte öğrenelim.

Kaynak:https://nypost.com/2023/05/21/yemek-t…

Yılın o zamanı geldi. Alerjilerin arttığı ve polenlerin ortalıkta uçuştuğu bu dönemde kaçacak yer arıyoruz.

Kendinizi alerjenlerden korumak için kullanabileceğiniz ilaçlar ve alabileceğiniz önlemlerin yanı sıra belirli besinleri aynı anda tüketmenizde de fayda var.

1. Brüksel gibi C vitamini içeren sebzeler.

Goodrx’in tıp editörü Katie E. Golden’a göre, “C vitamini birçok sebzede bulunur. Alerjilerin etkilerini azaltmak ve vücudun doğal iltihaplanma tepkilerini düzenlemeye yardımcı olmak için önemlidir.”

Ayrıca Golden, “Özellikle C vitamini yüksek sebzeler arasında kırmızı biber, brokoli, karnabahar, lahana ve brüksel lahanası gibi turpgiller yer alır” diye ekliyor.

2. Isırgan otu yaprakları, alerjilerle savaşmak için bir başka etkili bitkidir. Ancak diyetinize eklemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Lisanslı bir diyetisyen ve beslenme uzmanı olan Jenna Volpe, “Klinik araştırmalara göre, alerjik riniti olan birçok kişiye doğal rahatlama sağlamak için ısırgan yaprakları çay, tentür veya kapsül formunda kullanılabilir.” diyor.

Volpe, ısırgan otunun özellikle burun akıntısı veya çok fazla mukus üretimi gibi alerjik rinit semptomları olan kişiler için etkili olduğunu söylüyor.

Icahn Tıp Okulu ısırgan otu çiçeklerini tüketmemeniz konusunda sizi uyarıyor. Bu çiçeklerin tüketiminin mide rahatsızlığı ve ishal gibi çeşitli yan etkilere neden olabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca hamile kadınların düşük yapma riski oluşturabileceği için ısırgan otundan kaçınmaları gerektiğini de ekliyorlar.

3. Portakal gibi C vitamini içeren meyveler.

C vitamini içeren portakal ve mandalina gibi bağışıklık sistemine faydalı ve alerjilerle savaşmaya birebir meyvelerin tüketilmesinin uygun olacağı bilinmektedir. Volpe, portakalın yanı sıra greyfurt gibi diğer turunçgillerin de tüketilmesini önerir.

4. Doğanın mucizesi bal.

Volpe’ye göre düzenli bal tüketimi bağışıklık sistemi için temel ihtiyaçlardan biri. Balın pek çok faydası olduğunu belirten Volpe, balın içinde alerjenlerle savaşmak için gerekli olan propolisin oldukça fazla olduğunu söylüyor.

5. Quercetin açısından zengin besinler.

Volpe, “Klinik çalışmalarda, quercetin içeren yiyeceklerin alerjik rinitli kişiler için faydalı olduğu, bu nedenle düzenli olarak kırmızı soğan, kuşkonmaz ve kapari gibi quercetin açısından zengin yiyecekler yemek de yardımcı olacaktır” diye ekliyor.

6. Kıvırcık lahana da listede.

Lahana bir süper gıda olarak kabul edilir, bu nedenle onları diyetinize eklemenizde fayda var. Hiçbir besinin alerji için kesin test olamayacağını söyleyen Volpe, karalahananın alerjiye karşı etkili olabileceğini söylüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu